Er is een zeer sterke reden om te willen debranden – of te vereenvoudigen; om alle afleiding rond de visuele identiteit van een merk en al zijn marketingmateriaal, zoals de website en verpakking, te verminderen.

In het verleden was er een heel reëel gevoel dat identiteiten ongelooflijk slim en complex moesten zijn, met gebruik van slagschaduwen, vervagingen, vignetten en kleine details in hun ontwerp. Dit werd nog meer toen we allemaal verslaafd raakten aan onze smartphones. Je herinnert je ongetwijfeld de ‘drukke’ logo’s, waar ontwerpers hun vaardigheden aanpasten door over de top iconografie en merkidentiteiten te ontwikkelen. Maar het feit is dat die tijden zijn veranderd, en het wordt weerspiegeld in de hele designwereld – van winkelketens tot mode-labels en van technische bedrijven tot digitale dienstverleners – eenvoud wint het altijd.

We moeten echter niet zomaar beginnen met vereenvoudigen. Laten we ons eerst afvragen of digitalisering de uniciteit van een individueel merk wegneemt. De meeste websites zijn bijvoorbeeld ontwOrpen met cookies in het achterhoofd, zodat ze ‘Google-vriendelijk’ zijn. Maar dat betekent niet dat jouw identiteit eenvoudig of, erger nog, generiek moet zijn.

Alle ontwerpers en merkbeschermers zouden aangemoedigd moeten worden om goed te kijken naar wat een merk en zijn identiteit uniek maakt, en deze waardevolle inzichten vervolgens toepassen op elk nieuw of vernieuwd ontwerp.

De vereenvoudiging van lettertypen – een strakke, gemakkelijk te lezen schreefloze tekst bijvoorbeeld.”

Er is momenteel ook een heropleving in het gebruik van symbolen. Dit komt door het feit dat veel dingen plaatsvinden op kleine schermen in de wereld van vandaag, in plaats van op een grote desktopmonitor. Een symbool moet werken op een mobiel apparaat en op kleine slimme horlogeschermen. Veel merken worden geassocieerd met een app en een symbool is niet alleen makkelijker te lezen dan een woord, maar past ook nog eens in een vierkantje – als ‘app icoon’.

De vereenvoudiging van lettertypen – een strakke, gemakkelijk te lezen schreefloze tekst bijvoorbeeld – komt ook min of meer door de pictogrammen van de apps die we gebruiken. Het is natuurlijk logisch dat je geen tijd en middelen verspilt aan het ontwikkelen van unieke lettertypen wanneer een klant alleen een symbool op zijn telefoon ziet. De opkomst van de emoticon-taal, gebruikt als steno in plaats van lastig typen, heeft ook een impact gehad: waarom woorden gebruiken als een eenvoudig grafisch pictogram hetzelfde werk sneller kan doen?

De voor de hand liggende voorbeelden, meestal te vinden in elke opdracht voor een nieuwe identiteit, zijn Nike en Apple. Er is veel gedaan om te komen tot het Nike-logo, ontwikkeld in 1973 door Carolyn Davidson (lang voordat ‘just do it’ als slogan werd gecreëerd).

Aan iedereen de uitdaging om die identiteit aan een klant te presenteren, want feitelijk is het niet meer dan een ‘simpele’ swoosh toch? Vandaag de dag zouden we de kamer uit worden gegooid omdat we niet hard genoeg probeerden. En dat terwijl Nike in veel communicatie zelden hun naam nog gebruikt, maar vaak ervoor kiest om alleen de swoosh te gebruiken.

Het Apple-logo is een ander verbazingwekkend goed stuk design van Rob Janoff in 1977. Het is ‘maar’ een appel met een bite (of byte voor de nerds) – het is niet bijzonder slim – maar het is goed. De reden van de beet? Zodat het niet op een cherrytomaat lijkt! Het is vandaag duidelijk dat de ontwerpers en de klanten van toen dapper genoeg waren om ‘gemakkelijk’ ontwerp te omarmen. Zij waren jaren vooruit in het begrijpen van de kracht van eenvoud. Uiteraard hebben beide merken ook vele miljarden dollars uitgegeven aan marketing en het aanbrengen van hun logo op al hun producten, waardoor het tegenwoordig herkenbaar is. Maar toch. Goed om te onthouden en te omarmen: als je geen miljarden te besteden hebt, verwacht dan niet dezelfde naamsbekendheid als Nike of Apple, maar wees wel zo dapper als Phil Knight, Bill Bowerman, Steve Jobs en Steve Wozniak.

Tot slot moeten we heel voorzichtig zijn dat merken niet op elkaar gaan lijken. Behoud de persoonlijkheid van het merk, maak het herkenbaar en je hebt een identiteit die er fris, gedenkwaardig uitziet en, belangrijker nog, toekomstbestendig is.

Author Matthew Phillips

More posts by Matthew Phillips

Leave a Reply

Kom in contact met Brand Junkies!

contactcontact