We doen het allemaal als we ons vervelen: scrollen door de filmrol op je smartphone, althans dat doe ik tenminste. Zo kwam ik een foto van een half jaar geleden tegen, toen ik in het Rijksmuseum was. Een foto van ‘Operatie Nachtwacht’, dat inmiddels weer hervat is, nadat het twee maanden heeft stilgelegen vanwege Corona.

Bezoek aan ‘Operatie Nachtwacht’

Het grootste onderzoeks- en restauratieproject in de geschiedenis van het Rijksmuseum zit op dit moment nog in de onderzoeksfase. De Nachtwacht wordt gescand met drie verschillende camera’s. Elke camera kan andere delen detecteren zodat we meer informatie kunnen achterhalen over de pigmenten en bindmiddelen die Rembrandt gebruikte. Zelfs onderliggende lagen zoals schetslagen of veranderingen worden zichtbaar. In de avonduren worden scans gemaakt met één van de camera’s. Deze scans worden gemaakt in het donker, zodat het licht vanuit buiten of andere museumzalen de resultaten niet zal verstoren. Het enige licht dat wordt gebruikt, is de lamp die voor de scans wordt gebruikt. In totaal zijn er 56 scans gemaakt die digitaal aan elkaar zijn geplakt. Hiermee kunnen ze nu duidelijk zien welke chemische elementen er aanwezig zijn en waar deze zitten.

Gedurende het onderzoek worden er bijzondere ontdekkingen gedaan. Zo hebben ze een pigment ontdekt dat het giftige stof Arseen bevat die in die tijd alleen werd gebruikt om stillevens te schilderen. Rembrandt gebruikte deze stof dus ook in deze portretkunst en laat zien dat hij hiermee experimenteerde. Een andere ontdekking is dat op de scans duidelijk naar voren is gekomen dat bij een bepaald persoon op de helm in eerste instantie veren zijn geschilderd. Maar Rembrandt later heeft besloten om deze weg te schilderen. Hoe klein of groot deze ontdekkingen zijn, maken dit project extra bijzonder naar mijn mening. Deze mooie inzichten laten de manier van werken zien van een echte Nederlandse meester. 

Rechts (de witte delen) geven de giftige stof Arseen weer. Deze stof werd gebruikt om de goudborduursels te schilderen van dit kostuum.

Author Rick Sonnemans

More posts by Rick Sonnemans

Leave a Reply

Kom in contact met Brand Junkies!

contactcontact
This site is registered on wpml.org as a development site.